Hotel Krone -mărturisire sinceră, edificiu zămislit cu pricepere şi dăruire, aminteşte simbolic şi primordial, bazele unei culturi şi civilizaţii citadine nobile.

-A +A

Bistrita serbeaza Nunta Zamfirei cu oaspeti din intreaga lume

Dragi calatori, la Bistrita este in toi anotimpul marilor festivitati care afirma esenta locului. Este momentul propice pentru a petrece patru zile in voie buna, astamparandu-va dorul de joc si benchetuind alaturi de invitati de seama din folclorul mondial. Orasul Bistrita are marea onoare sa gazduiasca cel mai mare festival de folclor din tara si unul din cele mai importante pe plan international. Iubitorii de traditii, indragostiti pur si simplu de frumusete, au ocazia in fiecare an sa traiasca entuziasmul unui vis implinit la Bistrita.

Cantec, joc si veselie, etalarea frumusetii porturilor stramosesti, raspandirea culturii populare, pe toate acestea le cuprinde marele festival notoriu de la Bistrita. Este denumit simbolic "Nunta Zamfirei", deoarece intruneste obiceiuri reprezentative in nunta populara, fara legatura cu poemul marelui poet George Cosbuc, exceptand tematica care a dus la intitularea atat de sugestiva si potrivita unui mare festival de folclor. Anual, la "Nunta Zamfirei" sunt invitati si participa oaspeti si ansambluri din intreaga lume, completand frumusetea jocului si a cantecului de la noi si intregind nunta. Anul 2016 gazduieste a XXI-a editie a festivalului si inca de la prima desfasurare a inscris orasul Bistrita printre marile capitale ale folclorului mondial. Ansamblul folcloric local "Balada" a contribuit la aceasta performanta, castigandu-si prestigiul cu mult inainte de inceperea festivalului. Proiect de cultura, dorit si realizat, festivalul "Nunta Zamfirei" mentine in atentia publicului farmecul si originalitatea folcorului nepieritor, cumulate cu traditiile stravechi, retraite in fiecare an, neobosit si cu mare bucurie. Dovada continuitatii sale este infrangerea obstacolelor pentru realizarea acestui vis, la care un rol de seama l-a avut prof. Dorel Cosma. Acesta povesteste despre emotiile inceputului, cat si despre realizarile de valoare ale ansamblurilor folclorice pe care dansul le-a consolidat, despre implicarea sustinuta in vederea indicarii folclorului ca zestre culturala nepretuita, cu prisosinta de perpetuat prin amploarea inerenta evenimentului care va reusi aceasta.

Anul acesta, pe parcursul a patru zile de spectacole, vor evolua ansambluri locale si internationale, in perioada 28 iulie-31 iulie. In prima seara vor sustine spectacole ansamblul "Transilvania" din Baia Mare si ansamblurile folclorice invitate din Serbia si Argentina. A treia seara, alaturi de invitatul special Marius Ciprian Pop, va vor incanta ansamblurile folclorice "Cununa de pe Somes" si "Balada", precum si cele invitate din Insulele Canare si Rusia. In a treia seara veti avea ca invitat special pe Cristian Pomohaci si va vor veseli ansamblul "Dor Transilvan" Cluj, oaspetii internationali fiind reprezentati de ansamblurile folclorice din Israel si Italia. In ultima seara vor anima publicul ansamblul "Mesesul" Zalau si ansamblurile folcorice din Bulgaria si Turcia, urmand ca festivalul sa se incheie cu prestatia tuturor ansamblurilor in aceeasi seara. Spectacolele se vor desfasura pe scena din piata Palatului Culturii.

Festivalul "Nunta Zamfirei" s-a pastrat intact, nealterat de vremuri, prin afirmarea unei arte autentice, retinandu-si podiumul cultural in fiecare an, in realitate prin sufletele pline de dor care intretin valvataia spiritului popular, confirmand ca "vesnicia s-a nascut la sat", astfel ca prin puritatea folclorului vom dainui peste veacuri.

Hotel Krone

Str. Grănicerilor, Nr. 5, Cod 420095 Bistriţa, Bistriţa-Năsăud

Tel / Fax: 0040-263.230.073
Tel. mobil: 0040-755.020.257

Puteţi face rezervări online la: rezervare@hotelkrone.ro sau booking@hotelkrone.ro