Hotel Krone -mărturisire sinceră, edificiu zămislit cu pricepere şi dăruire, aminteşte simbolic şi primordial, bazele unei culturi şi civilizaţii citadine nobile.

-A +A

Colibita-tabloul vivant al destinatiei de vis

Zona fascinanta de legenda din judetul Bistrita-Nasaud, situata la doar 50 km de orasul Bistrita, Colibita este mica statiune idilica intens vizitata de turisti pentru vacante si sejururi, cu o poveste de propulsare a turismului in zona ce a inceput inca de la finele sec. al XIX-lea. La acea vreme, datorita proprietatilor curative ale aerului de aici, faptul ca o tanara s-a vindecat de tuberculoza a facut valva si a dus la amenajarea regiunii ca si statiune balneo-climaterica. Concentratia bogata in ozon a aerului a fost confirmata de studii oficiale curente comandate de Consiliul judetean al judetului Bistrita-Nasaud, reiesind cote comparative cu cele din Vrancea si Alpi. Adesea denumita "zona cu cel mai pur aer din tara", "colt de rai", "loc de basm", Colibita a revenit in atentia publicului larg dupa construirea barajului care a creat prin acumulare lacul artificial in scop hidroenergetic, in perioada 1977-1991. Pentru aceasta realizare a fost stramutat un intreg sat, spre localitatea Mita, vechea asezare aflandu-se acum pe fundul lacului, inclusiv biserica, care nu a fost daramata din motive etice. Dupa terminarea barajului, zonei i-a crescut exponential potentialul turistic, datorita frumusetii nemaipomenite a locului.

Colibita este cunoscuta ca "Poarta Calimanilor" si se invecineaza cu rezervatii naturale pe 800 ha, fiind inconjurata de un brau de varfuri montane. Avantajele acestei statiuni se amplifica, de aici pornind diverse trasee montane, spre Muntii Calimani si Muntii Bargaului.

Lacul Colibita este situat la o altitudine de 830 m si se intinde pe o suprafata de 15 km, iar pentru a face un ocol cu masina admirand peisajul, traseul dureaza aproape doua ore. Pentru a ajunge la Colibita veti strabate popularul lant al Bargaielor, pe drumul spre Vatra Dornei. In prezent, zona este impanzita de cabane, case de vacanta si vile, iar infrastructura este in continua dezvoltare, pentru a ridica statiunea de la statutul de interes local, la zona turistica de interes national. In acest caz, cererea este imensa, astfel ca regiunea este in plina ascensiune.

Momentan, pe malul lacului sunt amenajate un complex turistic privat si bungalow-uri de lux. Printre beneficiile statiunii, denumita sugestiv "marea de la munte" este si acela ca poate fi vizitata in orice anotimp, oferind astfel posibilitati multiple si variate de destindere, fiind punct de pornire in excursii, drumetii spre Taul Zanelor, catre izvorul de apa minerala Borcut; exista si trasee montane marcate spre varful Bistricioru, catre Pasul Tihuta la 1100 m altitudine. De asemenea, aici se poate practica ciclismul montan, alpinismul, pescuitul de pastrav, clean, caras in lacul Colibita, contra cost pentru sustinerea unui turism echitabil si a protejarii mediului. Pe lac, turistii se delecteaza pe hidrobiciclete, cu barca sau caiacul, care pot fi inchiriate pentru agrement. Pe raul Bistrita se practica raftingul, care atrage multi amatori, dar si profesionisti iubitori de sporturi extreme.

Iarna se pot face plimbari cu sania, iar in prezent se proiecteaza dezvoltarea unui vast domeniu schiabil cu toate instalatiile aferente, Colibita oferind conditii optime in acest sens prin localizarea intre doi masivi muntosi.

O legenda transmisa si azi spune ca lacul isi ia tribut la propriu o viata in fiecare an, iar pe fundul lacului traiesc pesti uriasi care au fost vazuti de scafandri. Aceste intamplari sunt motivate de oamenii locului prin inundarea asezarii pentru constructia barajului in scop practic.

Loc de poveste, cu peisaje "breath-taking", exceptionale, ce indeamna la visare, demne de a fi transpuse in adevarate opere de arta, la care se adauga potentialul curativ balneo-climateric, indica Colibita pe harta locurilor fruntase din Romania ce trebuie cunoscute, iar cine ajunge in acest cadru boem are parte de terapie pentru trup si suflet totodata.

 

Hotel Krone

Str. Grănicerilor, Nr. 5, Cod 420095 Bistriţa, Bistriţa-Năsăud

Tel / Fax: 0040-263.230.073
Tel. mobil: 0040-755.020.257

Puteţi face rezervări online la: rezervare@hotelkrone.ro sau booking@hotelkrone.ro