Hotel Krone -mărturisire sinceră, edificiu zămislit cu pricepere şi dăruire, aminteşte simbolic şi primordial, bazele unei culturi şi civilizaţii citadine nobile.

-A +A

Muzeul Judetean Bistrita-Nasaud-must visit exceptional

Odata cu toamna a sosit momentul ca iubitorii de cunoastere sa-si largeasca orizonturile prin popasuri culturale menite sa le imbogateasca universul spiritual si sa le impace nevoia de descoperire si filtrare a valorilor si frumusetii. Comorile vremurilor pot fi accesate si sunt adapostite cu mare grija sub aripile Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud, care invita vizitatorii intr-o lume fascinanta, incarcata de istorie, cultura, arta si traditii. Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud administreaza toate muzeele din judet, in numar de zece, principalul fiind Muzeul Judetean Bistrita-Nasaud, care si-a deschis portile in anul 1950 sub titulatura de Muzeul Regional Rodna. In timp a acumulat colectii valoroase din domeniile arheologie, istorie, etnografie, stiintele naturii si arta plastica. Colectiile, odata dispersate in cadrul Primariei si la Casa Argintarului, au fost reunite in anul 1987 in fosta cazarma habsburgica din strada General Grigore Balan.

Muzeul Judetean Bistrita-Nasaud reuneste sub acoperisul sau patru sectii bogate in expozitii: etnografie, arheologie-istorie, arta contemporana si stiintele naturii.

Sectia de etnografie detine in patrimoniul sau peste 5200 de piese de mare valoare datand din 1740-1984. In prezent, sectia de etnografie expune in opt sali, unde se regasesc: in sala 1, unelte agricole, hambare pentru cereale, instalatii tehnice pentru macinat, obtinerea uleiului si stors struguri. Cea de-a doua sala este dedicata pastoritului prin reconstituirea unui colt de interior de stana cu obiecte specifice oieritului, in timp ce sala a treia reliefeaza pescuitul, vanatoarea si albinaritul. Sala a patra ilustreaza arhitectura populara, iar sala a cincea expune un interior sasesc cu mobilierul pictat, tesaturile cusute pe alb cu motive decorative in rosu sau albastru si ceramica. Sala a sasea gazduieste un interior romanesc reprezentativ pentru Valea Somesului, zona Nasaudului. Salile a saptea si a opta reprezinta industria casnica textila, prima prin unelte, iar cealalta prin expunerea portului popular din judet.

Colectia sectiei de etnografie este intregita de cele doua case si biserica aduse si expuse in curtea muzeului. Biserica de lemn aflata in incinta Muzeului dateaza din prima jumatate a sec. XVIII, ea fiind adusa in curtea muzeului in anul 1998 din localitatea Leurda, jud. Cluj.

Cele sase sali din sectia de arheologie-istorie etaleaza artefacte extrem de reprezentative evolutiei comunitatilor umane din bazinul Somesului Mare, incepand din Preistorie, epoca La Tene, epoca romana, epoca migratiilor si medievala timpurie, in primele patru sali ale sale. Sala a cincea se axeaza pe colonizarea germana din districtul Bistritei, oferind o imagine concentrata si concreta a influentelor sale in regiune, continuand cu reprezentarea vietii economice si culturale din perioada ulterioara in sala a sasea. De-a lungul coridorului de la parter sunt fixate piese sculpturale si inscriptii romane si medievale. Lapidariumul medieval cuprinde stema originala a orasului Bistrita inserata initial in fatada portii Lemnelor, steme de breasla, elemente de arhitectura gotica, renascentista si baroca.

Expozitia de baza a Muzeului Judetean Bistrita-Nasaud, cea de arta contemporana, se afla adapostita in cinci sali de la etajul aripii drepte a cladirii. Colectia de arta a muzeului este formata din peste 700 de piese de pictura, sculptura si grafica obtinute prin achizitii, donatii sau transferuri.

Sectia de stiintele naturii a fost deschisa pentru public, in actualul spatiu, in anul 1986. Expozitia de baza sau permanenta include doua sectoare tematice: sectorul geologic care ocupa sase sali si un coridor exterior si sectorul faunistic cu doua sali.

Sunteti bineveniti asadar, turisti si localnici, curiosi si doritori de o experienta utila la activul vietii culturale, sa va desfatati cu frumusetea muzeelor din Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, incepand cu Muzeul Judetean, dand astfel un plus de valoare popasului sau orelor dedicate repausului. Veti avea garantata o pauza bine intrebuintata de la tumultul vietii cotidiene pasind in acest univers de vremuri si idei, de istorie si inovatie, aflat intr-un proces evolutiv continuu de exceptie.

Hotel Krone

Str. Grănicerilor, Nr. 5, Cod 420095 Bistriţa, Bistriţa-Năsăud

Tel / Fax: 0040-263.230.073
Tel. mobil: 0040-755.020.257

Puteţi face rezervări online la: rezervare@hotelkrone.ro sau booking@hotelkrone.ro